Az EKE-vár rövid története

var-kulcsAz EKE országos Küldöttgyűlése 2012. március 31-én Szentegyházasfaluban egyetértett a vezetőségnek azzal a javaslatával, hogy az elkövetkező időszakban az egyesület egy megfelelő ingatlant vásároljon.

Egy hónap alatt több mint 20 ajánlatot vizsgált meg az EKE vezetősége, Erdély különböző részein. Hosszas hirdetések, kutatások után találtuk meg többek között e jelen ingatlant a Kolozs megyei Várfalván – az egykori Aranyosszéken, a 377. szám alatt –, amely 2054 m2 telekből és rajta egy 1862-ben épített székely parasztházból áll, valamint a hozzá tartozó melléképületekből.

Az ajánlatokat egymás mellé helyezve az EKE igazgatótanácsa a 2012. április 23-án Kolozsváron tartott gyűlésén elhatározta, hogy megvásárolja, felújítja és fejlesztve kialakítja Várfalván a régen álmodott EKE-központot, a cél megvalósítására meghívásos pályázatot nyújtottunk be a Bethlen Gábor Alaphoz 2012 májusában.

2012. július 2-án megkötöttük az adásvételi előszerződést a ház tulajdonosával. A Bethlen Gábor Alaptól kaptunk erre a célra részleges támogatást, a különbséget önrészből sikerült fedeznünk.

2012. október 18-án az EKE megkötötte a végleges adásvételi szerződést, majd 2012. november 6-án az ingatlant véglegesen átíratták az Erdélyi Kárpát-Egyesület nevére.

A 150 éves várfalvi ház és birtok ugyan rengeteg munkát igényel, hogy rendeltetésszerűvé váljon, máris megkapta nevét: ez az EKE Vára, Dezső László országos elnök pedig így fogalmazott: „Jelenleg az Erdélyi Kárpát-Egyesületnek 15 bástyája van Erdély különböző részein, ezek szimbolikusan is egy várat alkotnak, azt hiszem, hogy összefogva nem lesz nehéz egy valódi várat vagy akár kastélyt is varázsolni.”

A tordai EKE-osztály koordinálása mellett elkezdődtek a kalákák, 2012 júliusától novemberéig szervezett EKE-csapatok érkeztek ide Gyergyószentmiklósról, Székelyudvarhelyről, Nagyváradról, Marosvásárhelyről és Kolozsvárról. Volt munka bőven, hisz a szobák agyagpadlóját hajópadlóra kellett cserélni, a villanyvezeték felújításra szorult, ki kellett építeni a központifűtés-hálózatot, a famennyezetet letisztítani, kezelni, meszelni, padlást, mellékhelyiségeket lomtalanítani, ágyakat összeszerelni, udvari zuhanyzókat felállítani. A gyümölcsösben is akadt feladat: a lehullott gyümölcsöt erjesztve kívántuk hasznosítani, ugyanakkor a birtok körül is rendet kellett tenni. A ház két szobájában jelenleg 14 fekvőhely (7 emeletes ágy) várja a vendégeket.

2013. május 10–12. között itt tartotta az Erdélyi Kárpát-Egyesület az V. EKE-napi ünnepséget, erre az alkalomra készült el a közösségi ház, és került sor az EKE-vár kulcsának hivatalos átadására is.

Breadcrumbs