Felavatta Várát az EKE

Deák László
EKE Gutin Osztály Nagybánya
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
1943, pünkösd. A nagybányai osztály Mátyás-túra keretében avatja fel a rozsályi menedékházát. Hét évtizeddel később a pünkösd előtti héten a Várfalvához tartozó Aranyosszéken saját házat avathat az EKE országos szervezete. A hosszú kényszerszünet után ismét építkezik Erdély legnagyobb turistaegyesülete.
2013. május 11. Ünnepelni gyűltek össze az Erdélyi-Kárpát Egyesület tagjai. „Ünnepünket sajnos beárnyékolja az EKE gyásza, hiszen hat héttel ezelőtt távozott körünkből az a személy, akivel elkezdtük szervezni a mai ünnepséget” – kezdte beszédét Dezső László országos EKE-elnök. Habár Bajtai Erzsébet asszony, a Magyar Köztársaság bukaresti nagykövetének felesége már nem ünnepelhet velünk, szellemisége, optimizmusa mindig is kísérni fogja utunkat, és amint azt az EKE vendégkönyvébe írta, együtt fogunk maradni az idők végezetéig.
Az elnök kiemelte, hogy „a sors úgy hozta, ezt a várat éppen az EKE legelső menedékházának szomszédságában – a Tordai-hasadéki menedékházra gondolok – hozzuk létre. Az EKE nem palotát vagy kastélyt vásárolt, hanem egy olyan tiszteletre méltó székely parasztházat, amelynek  erős tölgygerendái már 29 éve tartották a falakat, amikor 1891-ben az EMKE szervezésében létrejött az EKE!  Ezért is kérem EKE tagtársaimat is, hogy legyenek tisztelettel e ház előtt.”
1935-ben Bors Mihály újonnan választott elnök a Tordai-hasadéki menedékház avatásakor az elkövetkező időszakról beszélt: „Terveink vannak itt a Turdahasadékban, ezen a világhírű nevezetességen. Terveink nem kicsik... ki merem nektek jelenteni, hogy ez a hely az EKE-nek metropolisa... s alkottunk szépet s mondjuk úgy, hogy nem kicsit, ezt a mindnyájunk által szeretett menházat.” Ugyanúgy a tervekről beszélt Dezső László is, megemlítve, hogy az EKE letette legújabb várának alapkövét,  mivel „az EKE erős bástyákkal rendelkezik Székelyföldön és a Partiumban, a Bánságban és a Barcaságban, valamint Közép-Erdélyben. Elérkezett az a pillanat, amikor összefogva egy erős várat hozhatunk létre.”
Mărginean János, Várfalva község polgármestere, amint az ünnepségen elmondta, büszke arra, hogy az EKE itt találta meg várának helyét, és a polgármesteri hivatal, valamint a tanácsosok nevében örök partnerséget ajánlott fel az Erdélyi Kárpát-Egyesületnek.
Dr. Donkó Szilvia, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja kiemelte, hogy „az ilyen eseményeken alkalom nyílik nemcsak a környezet építésére, hanem a közösség erősítésére és a hagyományok megőrzésére is”. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Sógor Csaba európai parlamenti képviselő is, aki egyesületünk 122 éves múltját méltatta, majd a szombat esti téglajegy-árverezés két résztvevőjét brüsszeli úttal jutalmazta. „Az EKE-Vár átadásával újabb mérföldkőhöz érkezett az egyesület, hiszen az ingatlan felújításával, a kert rendbetételével, a berendezések felszerelésével az erdélyi jövőbe fektetnek az EKE tagjai" – összegzett az EP-képviselő és amint Dezső László is kiemelte, „egy olyan központot akarunk kialakítani, mely számtalan célra – fotós túrára, oktatási és képzési lehetőségekre, erdei iskolákra, tanácskozásra, közösségformáló tréningekre vagy egyszerűen csak kikapcsolódásra lesz alkalmas”.
Az ünnepség folytatásaként a EKE idősebb, bölcsebb generációja jelképesen átadta a Vár kulcsát a fiatal generáció képviselőinek, valamint felvonták az EKE zászlaját. „Az idei ünnep különleges számunkra, hiszen hosszú derengés után, az EKE meglévő bástyái mellé egy épülő vár kulcsát is átadhatjuk. Ennek a kulcsnak nem szabad megrozsdáznia, tovább kell adni kézről kézre, generációról generációra” – mondta Dezső László elnök. Barabás Zsolt unitárius lelkész magasztaló szavai után Kémenes Lóránt plébános megáldotta az EKE-Várat, az Aranyosszék néptánccsoport pedig ünnepi műsorral kedveskedett. Különlegessége volt továbbá az eseménynek, hogy Egri Ferenc magával hozta Czárán Gyula turistabotját; megérinthette az, aki igazi turistává akar válni.
Szombat délelőtt mintegy 200 EKE-tag 350 fenyőfát ültetett el Aranyosrákoson, valamint kitisztították a patak medrét. Vasárnap Berkesi-szoros túrával zárult az Erdélyi Kárpát-Egyesület háromnapos ünnepe.

Az EKE-nap alkalmával árverezték a legelső téglagyeket, valamint az EKE-vár első terméséből származó alma-, körte- és szilvapálinkát egy-egy díszüvegben. A teljes befolyt összeg az EKE-VÁR fejlődésének és szépítésének nemes célját szolgálja. Sorszám szerint a szombati árverezés nyertesei: 1. Rédei Kertimag (elkelt: 2000 lejért); 2. Kertimag Románia (700 lej); 3. Böjthe-Beyer Barna (EKE-vár honlapjának készítése – 450 lej); 4. EKE Gyergyó (450 lej); 5. Dezső László (500 lej); 6. Magyarországi Kárpát Egyesület (300 lej);  7. EKE Torda (250 lej); 8. Mărginean János polgármester (500 lej); 9. Sándor Ferenc (350 lej); 10. Egri Ferenc (1250 lej); 11. Péterffy Anna-Erzsébet (250 lej); 12. EKE Szatmárnémeti (250 lej); 13. Nyisztor Miklós (200 lej); 14.  Nyisztor Miklós (150 lej); 15. Veres Zsófika és Kende (200 lej);16. EKE Háromszék (150 lej); 17. Mormota.ro (100 lej); 18. EKE–Kolozsvár 1891 (100 lej); 19. EKE '91 Nagyvárad Bihar (100 lej); 20. Bánsági Kárpát Egyesület (100 lej); 21. EKE Brassó (100 lej). Almapálinka: Dezső László (elkelt: 100 lejért); Szilvapálinka: Kolozsi Ernő (elkelt: 210 lejért); Körtepálinka: Dezső Mátyás (elkelt: 220 lejért).

Breadcrumbs